'Weinig kennis over wat te doen bij oogletsel door vuurwerk' - Radar - het consumentenprogramma van AVROTROS

2021-11-29 11:02:17 By : Ms. CiCi Xia

Weinig Nederlanders weten wat te doen bij oogletsel door vuurwerk. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis en het Oogziekenhuis Rotterdam. 27 procent van de 761 respondenten weet wat er moet gebeuren, de rest niet.

Toch is het een verbetering ten opzichte van 2016, toen 13 procent van de ondervraagden wist hoe ze een klapoog moesten behandelen. 'Als het oog nog heel is en de pupil nog rond, dan moet het oog zo snel mogelijk gespoeld worden om het poeder eruit te krijgen. Zo wordt de chemische schade aan het oog zoveel mogelijk beperkt', zegt Tjeerd de Faber, oogarts in het Oogziekenhuis Rotterdam.

'Als het oog gebarsten of gescheurd is, is het belangrijk om te voorkomen dat de kostbare structuren in het oog verloren gaan', zegt De Faber. 'Laat het oog dus zoveel mogelijk met rust en zoek zo snel mogelijk deskundige medische hulp.'

Meer mensen weten wat ze moeten doen bij een brandwond op de huid. Ongeveer 75 procent van de ondervraagden weet dat de huid dan moet worden gekoeld met lauw kraanwater. Een grote wond daarentegen moet niet worden gespoeld, maar onmiddellijk worden afgedekt met een steriel verband.

Het Rode Kruis meldt dat 21 procent van de ondervraagden bang is dat ze zelf vuurwerkletsel oplopen.

Op de hoogte blijven van consumentenzaken? Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Je zou denken dat succesvolle mensen barsten van het zelfvertrouwen. Dat is vaak helemaal niet het geval. Hoe zit het daarmee?

Volgens de Schijf van Vijf probeerde voedingsonderzoeksjournalist Loethe een maand lang te eten: "Niet doen!"

Hoogleraar en depressiespecialist Robert Schroevers werkt aan betere behandelingen voor depressie.

Moeten we wel of niet onze twijfels hebben over E-nummers in voedingsmiddelen?