Enkelvervorming: oorzaak, diagnose en remedie

2021-11-29 10:49:15 By : Mr. Messi Dong

Veel hardlopers krijgen vroeg of laat een enkelverstuiking. Samen met sportarts Jan Vanderroost kijken we naar de oorzaak, diagnose en remedie.

We kennen allemaal wel een vervorming of een verstuiking. De botten in je enkel worden bij elkaar gehouden door bindweefsel. Als je je voet omdraait, wordt dat bindweefsel uitgerekt of kan het zelfs scheuren. Meestal ontstaat zo'n verstuiking aan de buitenkant van de enkel. Daar zijn twee redenen voor: ten eerste buigt de enkel gemakkelijker naar binnen dan naar buiten. Ten tweede zijn de banden aan de binnenkant van de enkel sterker dan die aan de buitenkant. Hoe minder stabiliteit er in de enkel is, hoe ernstiger de blessure.

Komt u deze blessure vaak tegen in uw praktijk?

Vast en zeker. Maar het is geen typische hardloopblessure. Ik zie ze veel vaker in andere sporten. Denk aan basketbal, voetbal of volleybal. Een arbeidsongeval kan ook resulteren in een verstuikte enkel.

Pijn is symptoom nummer één. Een verstuiking gaat bijna altijd gepaard met een sterke zwelling. Na een acute verstuiking heeft u moeite om u op uw voet te ondersteunen. U kunt ook een kraak horen. Het is dan niet een bot dat scheurt, maar het ligament dat scheurt. Een enkel bestaat ook uit bindweefsel, dat weinig doorbloeding heeft en een lang herstel vergt. Reken op honderd dagen.

Het herstel gebeurt in fasen. Het RICE-principe staat hierbij voorop. RIJST staat voor rust, ijs, compressie en elevatie. Neem eerst een rustperiode. Leg ook meerdere keren per dag ijs op uw enkel om zwelling te verminderen. U kunt hiervoor een coldpack gebruiken. Maar de meest effectieve manier is om een ​​ijsblokje op je huid te wrijven. Zorg er wel voor dat je het niet op één plek bewaart. U kunt ook een compressieverband aanbrengen. En hou je voet omhoog.

In een tweede fase, na een week, probeer je je voet te bewegen. Eerst passief, later actief. Eventueel met hulp van een fysiotherapeut. Na twee tot drie weken moet u weer pijnvrij op uw enkel kunnen leunen.

Fase drie is het trainen van het spierweefsel in je enkel. Dan zijn we ongeveer een maand verder. U kunt uw enkelgewricht versterken door oefeningen te doen op oneffen terrein, een trampoline of een plank met een bal eronder. Door op zoek te gaan naar die instabiliteit train je de spieren en pezen die je enkel moeten stabiliseren. Hoe ernstiger de blessure, hoe langer je daarna moet sporten met een brace of een getapete enkel. Als je dat niet respecteert, loert een nieuwe vervorming om de hoek. Een enkelverstuiking is geen blessure die lichtvaardig moet worden opgevat. Maar het omgekeerde is ook waar: overbehandeling is ook niet goed. Gips, immobilisatie of röntgenfoto's, dat is niet nodig.

Dit artikel verscheen in een vorig nummer van running.be magazine.

Alle Golazo hardloopevenementen in België

Lees de beste artikelen uit het magazine

Zo word je een betere hardloper

Eten & drinken voor het wandelen