Weinig bacteriën op geopende maar ongebruikte verbanden - Nursing

2021-11-29 10:48:40 By : Mr. David Zhu

Je hebt een account nodig om artikelen op je profiel op te slaan

In de thuiszorg komt het vaak voor dat steriel verpakte wondverbanden niet in één keer worden gebruikt, maar dat restjes worden bewaard tot het volgende wondverzorgingsmoment. Dat zou volgens Australische onderzoekers geen probleem moeten zijn. Ze testten hoeveel bacteriën er op open, maar ongebruikte verbanden zaten en kwamen tot de conclusie dat dit niet veel meer is dan op ongeopende verbanden. Zelfs een wondverband dat voor de vierde keer uit de verpakking wordt gehaald om een ​​stukje af te snijden, bevat geen noemenswaardige hoeveelheid bacteriën.

De resultaten zijn volgens de onderzoekers niet zomaar toepasbaar op alle cliënten in de thuiszorg. Voor cliënten met een verhoogd infectierisico adviseren zij alleen verband uit een ongeopende verpakking te gebruiken. Het gaat bijvoorbeeld om cliënten met een operatiewond of een wond die uitmondt in een steriele lichaamsholte, of bij cliënten met een verzwakt immuunsysteem. Verpleegkundigen moeten ook rekening houden met veranderingen in de wond. Als bijvoorbeeld onderliggende structuren bloot zijn komen te liggen als gevolg van chirurgisch debridement, moeten ze overstappen op steriele wondverbanden.

Om het risico op besmetting te verkleinen, sneden de verpleegkundigen in het onderzoek de verbandmonsters met een schaar die ze hadden schoongemaakt met een alcoholdoekje. Vervolgens wikkelden ze het ongebruikte verband en de schaar afzonderlijk in hun originele verpakking, plakten ze dicht en bewaarden ze in een verzegelde zak. De onderzoekers waarschuwen dat verpleegkundigen moeten beoordelen of het bij de cliënt thuis hygiënisch genoeg is om het ongeopende verband te bewaren. Specifieke richtlijnen hiervoor geven ze helaas niet.

Alginaten, hydrocolloïden, antibacteriële verbanden. Tegenwoordig zijn er veel soorten wondverband op de markt, van veel verschillende fabrikanten. Verpleegkunde somt de meest gebruikte wondverbanden en hun kenmerken op.

De onderzoekers testten zowel natte als droge wondverbanden, maar het aantal bacteriën verschilde niet tussen hen. Ze testten Mepilex® en Atrauman ® als nat verband en Aquacel® en Seasorb® als droog verband.

In totaal verzamelden de verpleegkundigen 778 monsters van elk twee bij twee centimeter. Op het geopende wondverband vonden de laboranten iets meer bacteriën dan op ongeopend wondverband, maar het verschil was niet significant. Het kiemgetal op de monsters was over het algemeen laag, met uitzondering van enkele uitschieters. De onderzoekers geven geen verklaring voor deze uitbijters. Het onderzoek is eind 2017 gepubliceerd in het International Wound Journal.

Ik wil deze kunst kopiëren voor de VenVN-site, kan dat? Kan ik de kunst in PDF krijgen? tonny de grote

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.

Bohn Stafleu van Loghum Walmolen 1, 3994 DL Houten Postbus 246, 3990 GA Houten

Neem contact op

Schrijf je in voor de nieuwsbrief